Home de Paste Retete de Paste Cozonac Cozonac cu nuca – reteta de cozonac pufos
Banner

Cozonac cu nuca – reteta de cozonac pufos

Cozonac cu nuca - cozonac pufos de PastiAceasta reteta si cantitatile de mai jos sunt pentru doi cozonaci cu nuca.

Ingrediente aluat:

- 1 kg de faina alba

- 2 pliculete drojdie uscata

- 1 praf de sare (aprox. o lingurita)

- 4 oua

- 5 linguri de zahar

- 400 ml de lapte

- arome

- ulei

Se incepe prin a bate bine ouale, apoi se adauga laptele, zaharul, sarea si aromele. Amestecati in aceasta compozitie pana cand se incorporeaza tot zaharul. Puneti la foc mic pentru a se incalzi putin, insa nu se infierbanta!

Peste faina se pune drojdia, se amesteca iar apoi se adauga compozitia de mai sus. Se framanta bine folosind cate putin ulei, pana se obtine un aluat potrivit de tare. Daca mai trebuie inmuiat se mai adauga lapte incalzit! Se lasa sa creasca, se framanta din nou adaugand ulei pentru a nu se lipi si se lasa iar la crescut. Se repeta procedura de 3-4 ori, astfel aluatul va iesi mai pufos.


Ingrediente umplutura:

- 300 g de nuca macinata

- 200 g de zahar pudra

- 3-4 albusuri batute spuma

- un varf de lingurita de sare (accentueaza gustul de dulce)

 

Se ung doua tavi dreptunghiulare cu ulei si puneti-le langa o sursa de caldura. Astfel aluatul cald nu va intra in contact cu o tava rece.

Se amesteca nuca si zaharul, apoi se adauga albusurile batute spuma, omogenizand prin miscari de jos in sus fara a invarti in compozitie (se pastreaza textura pufoasa, albusurile nu se lasa).

Se imparte aluatul in doua, se ia o parte si se intinde cu mainile o foaie dreptunghiulara. Se pune jumatate din compozitia de mai sus, avand grija sa lasam minim 1 cm de foaie neacoperita cu umplutura. Se ia dintr-o parte si se ruleaza, in final avand grija sa fie bine stranse capetele, pentru a nu curge umplutura. Se pune in tava cu partea unde s-a imbinat foaia de aluat in jos.

Se procedeaza la fel si cu celalalt cozonac.

Se lasa sa creasca 20 minute. Se bate bine un ou cu care se da pe deasupra cozonacilor. Se dau la cuptor la foc potrivit timp de 50 minute-1 ora.

Se pregateste miere (zahar) si apa in proportie de 1/3. Cat sunt calzi se da pe deasupra celor doi cozonaci.

Va dorim spor la treaba si pofta buna la acest cozonac cu nuca din aluat pufos!

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

World's Top Web Hosting providers awarded and reviewed. Find a reliable green hosting service, read greengeeks review