Home de Paste despre Paste Cum se face pasca de Pasti - traditii si obiceiuri romanesti
Banner

Cum se face pasca de Pasti - traditii si obiceiuri romanesti

Cum se face pasca de PasteUltimele 3 zile din postul pastelui, cele din saptamana mare, sunt rezervate in gospodariile crestinilor mai ales pentru pregatitul pastilor, cozonacilor si pentru inrosit oua. Leonida Bodnarescul spunea in 1908 in cartea "Cteva datini de Pa?ti la romni ca in Joia Mare din Saptamana Patimilor gospodinele se apuca de fiert si copt, si da o deosebita insemnatate felului cum face pasca. Ea face un aluat cu lapte ?i drojdii ?i pune ntr-nsul mirodenii, ?ofran ?i stafide.

Pastile au, n cele mai multe cazuri o form? rotund? ?i sunt nconjurate cu o mpletitur? din aluat, un fel de colac, care ncadreaz? brnza ndulcit? sau numai s?rat?, cu care, nainte de a pune pastele n cuptor, se umplu ca la un deget n?l?ime. Astfel pasca are forma unei turte. Nu rareori se mpodobe?te pasca la mijloc cu o cruce f?cut? din aluat, numit? crucea Pa?tilor", mprejurul c?reia se face de obicei o cunun? de stafide.

Insa cum se face pasca n zona Vrancei ne spunea Simion Hrnea in 1931:

Se ia aluat de pine fr?mntat?, pl?m?dit? ?i dospit? bine ?i se face mai nt?i o foae rotund? ?i groscioar?, pe care o ntinde cu sucitorul. Din alt? bucat? de aluat se face un sul rotund, de grosimea unei bte ciob?ne?ti ?i cu el se face un cerc rotund, care se prinde de marginile foii f?cute la nceput, mpreunndu-se capetele. Cu un alt sul de aluat se face o cruce n mijlocul cercului, cu c?pi?ele lipite de cerc. Intr-un castron sau strachin? adnc?, se face apoi chelul, un fel de amestec de aluat cu brnz? ?i oua, cu care se umple cele patru locuri goale dintre crucea pa?tii ?i n urm? se bag? la cuptor. Unii le a?eaz? n tave anume, unse cu unt ori gr?sime ?i pun ntransele ?i alte mirodenii: zah?r, coaj? de l?me, scor?i?oare, etc. ca s? le dea un gust mai pl?cut. Cnd se socote?te c?-s r?zbite cu coptul, sunt scoase afar? ?i unse ndat? pe deasupra cu un g?lbenu? de ou crud ca s? capete fa?? frumoas?.

Traditii despre cum se face pasca de PasteLa preg?titul ?i coptul pa?tilor, gospodinele pun cel mai mare interes, fiecare silindu-se ca prin dib?cia ?i priceperea sa, s? scoat? lucru bun, cu care s? se poat? f?li n s?rb?tori. S? zic? oricare: halal de mna care a f?cut pasca asta" ?i s? nu p??easc? ca unele nepricepute care, n loc de pasc? frumoas? ?i cu gust pl?cut, scoate cte-o burc? neagr?, necrescut? ?i de cele mai multe ori crud?, care se ncleioseaz? n gur?, de-?i vine s-o arunci la cini. Despre acestea, cte un ?ugub?? de b?trn, cu duh la vorb? spune, mai mult n rs:

- Chica-i-ar mna s?-i chi?i celei care a trudit pnea asta. C? biata pne, a p?zit-o bunul Dumnezeu de secet?, de grindin?, de vnturi mari ?i puhoae, numai de mna cea r? n-a putut fi sc?pat?!

Pentru aceasta dar, femeile poart? atta grij? de p?sci, c?snindu-se s? le fac? cu dichis, ca s? nu dea prilej de vorbe urte ?i s-ajung? de rs n sat.

Referinta: Simion Hrnea Datinele si obiceiurile noastre de la S?rb?torile Pa?telor, Biblioteca Populara Comoara Vrancei 1931

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

World's Top Web Hosting providers awarded and reviewed. Find a reliable green hosting service, read greengeeks review

Articole asemanatoare: